vrijdag 23 januari 2015

Sollicitatiegesprek: kleine foutjes met grote gevolgen

Als je eindelijk dat sollicitatiegesprek hebt binnengesleept, is het zaak om kleine slippertjes te vermijden. Waar moet je op letten?

Non-verbale missers
1. Een slechte houding
Wanneer de recruiter jou onderuitgezakt in je stoel in de wachtruimte aantreft, is je kans meteen verkeken. Zit rechtop, met je schouders op één lijn met je oren, en je borst vooruit. Dat geeft nog meer zelfvertrouwen ook. Het is ook af te raden de armen voor de borst te kruisen tijdens het gesprek (defensief) of je benen over elkaar te slaan (ongeïnteresseerd).

2. Een weke handdruk
Een slap of zweterig handje is een garantie voor een mislukking. Handen schudden doe je niet te zacht, maar ook niet te hard. Duim omhoog, de handpalm verticaal. Maak ook niet de fout de ander achterover te drukken; dat impliceert dat je wilt domineren. Wil je zweterige handen voorkomen, ga dan naar de WC en houd je polsen een minuut onder de kraan.

3. Overbodige gebaartjes
Probeer rustig te blijven tijdens het gesprek, want een teveel aan gebaartjes leidt af. Onderdruk de neiging met je haar te gaan spelen, te krabben of je gezicht aan te raken. Met die gebaartjes breng je jezelf tot rust, maar dat doorziet jouw gesprekspartner heus wel.

4. Een gebrek aan oogcontact
Bij onvoldoende oogcontact denkt je gesprekspartner dat je onzeker bent. En dat is een indruk die je te allen tijde wilt vermijden. Het oogcontact vormt tegelijk het antwoord op de vraag waar je wél naar moet kijken. Je wilt toch niet betrapt worden terwijl je naar je eigen cv zit te loeren?

5. Vergeet niet te glimlachen
Een welgemeende glimlach zorgt voor een warme gevoel bij je gesprekspartner, die bovendien met dank aan onze spiegelneuronen de neiging krijgt terug te glimlachen. Voor je het weet wordt het nog gezellig ook.

Verbale missers
1. Uitweiden over je laatste baan
Refereer alleen aan je laatste baan wanneer je ernaar gevraagd wordt. Houd het kort, leg niet te veel uit waarom je van baan wilt wisselen of over je voormalige werkgever. Het gaat om je volgende baan, niet om je vorige baan.

2. Je persoonlijkheid verbergen
Je kunt je best een grapje veroorloven of je enthousiasme tonen. Recruiters hebben je sollicitatiebrief en cv al gelezen en zullen tijdens het gesprek proberen zich een beeld te vormen van jouw persoonlijkheid. Pas je binnen het team? Komt de indruk die zij van jou krijgen overeen met wat je in je brief hebt prijsgegeven?

3. In de smaak willen vallen
Je kunt ook overdrijven. Nee, je kunt niet alles, je bent niet overal geschikt voor. Je bent hier voor de baan waarop je hebt gesolliciteerd en daar ben jij een uitstekende kandidaat voor. Jij hebt eigenschappen en vaardigheden die jou hopelijk onderscheiden van de andere kandidaten, maar je hoeft je echt niet voor te doen als Superman of Superwoman.

4. Improviseren
Oei, vergeten je goed voor te bereiden? Dat maakt een beroerde indruk, zeker nu internet jou in staat stelt goede research te doen naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je kunt van tevoren uittekenen welke vragen je tijdens je sollicitatiegesprek krijgt. Waarom wil je voor dit bedrijf werken? Wat weet je al over dit bedrijf? Wat denk je te kunnen bijdragen? Waarom zouden we voor jou moeten kiezen? Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever? En welke ervaring heb je daar opgedaan? De antwoorden op die vragen moeten er gemakkelijk uit komen rollen.

5. Je motivatie vergeten
Last but not least: maak met een paar heldere argumenten duidelijk dat je die baan wilt hebben. Er is geen betere manier om je motivatie te tonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten