zaterdag 17 januari 2015

Pinterest- CV

Pinterest is een social media site, waar gebruikers (pinners) plaatjes delen. Een Pinterestprofiel bestaat uit één of meerdere zelf aangemaakte ‘borden’, moodboards, waar je een titel boven zet. Daarin plaats je plaatjes, foto’s en filmpjes, vergezeld van passende tekst. Het beeld voert de boventoon, de tekst is aanvullend. Andere pinners met een account kunnen, net als op andere social media, reageren, je pin ‘liken’ of overnemen op hun eigen bord. Pinterest is een lust voor het oog en een feestje voor creativo’s, beelddenkers, modeliefhebbers en interieurfreaks.

Naast het maken van een of meer moodboards met pins in je interessegebied is het voor sollicitanten raadzaam om een CV te maken. Het lijkt qua inhoud erg op je echte CV, maar ziet er visueel natuurlijk heel erg anders uit. In een Pinterest-cv komen dezelfde zaken terug als in een gewoon CV, met dus als grote verschil dat je ze uitbeeldt met plaatjes in plaats van alleen beschrijft met tekst. Je kunt ervoor kiezen die plaatjes van een website te halen (er zit dan direct een link achter naar de betreffende site) of zelf te uploaden.  Pinterest en solliciteren is mijns inziens voor velen een goede combinatie, omdat het weer eens op een andere manier iets van jezelf laat zien. Maar hoe maak je nu zo'n Pinterest -CV?

1. Doe niks en kijk
Maak eerst eens een account aan op Pinterest en kijk rond. Zoek in de zoekbalk op ‘Pinterest cv’  en vorm een mening over wat je mooi en goed vindt eraan. Maak zelf eerst eens een willekeurig bord met een onderwerp wat je interesseert en kijk hoe het werkt om op Pinterest actief te zijn.

2. Schets
Als je weet hoe het werkt en je een mening hebt over andere cv, dan is het tijd zelf een plan te maken voor je eigen cv.
Pak een A-4 tje, teken een set vierkantjes en schrijf erin wat je zou willen posten. Een eenmaal gepinde pin is niet meer van plek te wisselen met een ander visueel gezien. Je pint van achter naar voren, laatste werkervaring eerst, zodat deze rechts op je bord verschijnt. Denk dus goed na voor je start. Eventueel kan je eerst een verborgen bord maken, zodat niemand ziet dat je erop pint en deze live en open zetten als je bord naar wens is. De optie ‘verborgen’ wordt gegeven op het moment dat je het bord aanmaakt.Hoe werkt Pinterest?

Eigenlijk best eenvoudig. Je maakt een account aan met een foto en korte bio, gaat mensen volgen die je interesseren en maakt verschillende moodboards aan met verschillende thema’s die jou interesseren. Elke keer als je een nieuwe mooie site, blog of foto tegenkomt pin je dat op een van jouw borden. Je kunt zelfs een‘pin it’ button installeren op je browser, waar je op klikt om direct te pinnen vanaf die betreffende site.

3. Authenciteit is king!
Blijf dicht bij jezelf (dat geldt ook op andere sites). Een bescheiden vrouw hoeft echt niet van de daken te schreeuwen dat ze zo goed is maar maakt een aantal mooie bescheiden pins. Een creatieveling mag lekker creatief zijn. Een enthousiasteling enthousiast. Je doel is om zó over te komen dat als je wordt uitgenodigd door een recruiter je de opmerking zou kunnen krijgen als: “Je bent precies als op social media!”Pinterest en solliciteren?

4. Overzicht
Maak het cv niet te vol, kies een set passende pins. Niet te vol met beeld en niet met tekst, anders weten we niet meer waar we moeten kijken en zien we door de bomen het bos niet meer.

5. Alternatief bord?
Je kunt ook een bord maken rondom je elevator pitch, het thema ‘waarvoor ben ik de oplossing’, een bord ‘kwaliteiten’ of ‘gewenste functie’. Leuk en duidelijk! Wat past er bij jou?

6. Sparren
Bekijk je cv met een vriendin, sollicitatiemaatje of zet ‘m in een sollicitatiegroep op Facebook op Linkedin en denk na over de feedback. Pas eventueel aan.

7. Een link
Zet een link naar je Pinterest profiel op je cv, op je Monsterboard cv, onder je email etc. Blijf actief op Pinterest door op andere pins te reageren, te liken, interessante dingen te delen. En ook Pinterest werkt (net als Vine) alleen in combinatie met andere social media. Zorg dat je de linkt plaatst op Twitter en/of LinkedIn en netwerk, netwerk, netwerk. Stel goede vragen. Help anderen. De kracht van social media zit ‘m echt in het netwerken en je Pinterest profiel ondersteunt je zoektocht naar een baan op een persoonlijke manier. Maak dus niet alleen een Pinterest profiel maar plaats het door naar andere sociale media. Zorg dat je in beeld komt en dat mensen je bericht retweeten of liken. Of beter nog: je tips geven over een baan of je Pinterest profiel sturen naar een recruiter. Geen opmerkingen:

Een reactie posten