maandag 12 januari 2015

Geef je cv een facelift

Tips voor een creatief CV

De ‘look and feel’ van je curriculum vitae is belangrijker dan menigeen in eerste instantie denkt. Een curriculum vitae met een mooie en professionele opmaak geeft je net dat beetje extra dat er voor kan zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als lettertype, lettergrootte, marges, kleurgebruik, achtergrondinstellingen, afbeeldingen en het gebruik van bulletpoints. Waar moet je op letten bij de inhoud en het uiterlijk van je CV?

Op internet ben ik ook een aantal andere inspirerende vormen tegengekomen van een creatief CV in de vorm van een Pinterest-CV, de video-presentatie, het Prezi-CV, de Powerpoint-presentatie en de website-CV. Maar ik start met het geven van algemene tips voor het maken van een bijzonder CV.

1. Probeer een inschatting te maken of een creatief cv past 
Een CV met een bijzondere vormgeving of in een bijzondere vorm wordt lang niet altijd op prijs gesteld. Soms kan het je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek zelfs verkleinen. Of een organisatie openstaat voor bijzondere CV’s kun je inschatten aan de hand van de vormgeving en de tekst van de advertentie en van de website van de organisatie. Ziet het er nogal betrouwbaar en formeel uit? Dan zou ik geen geen creatief cv insturen. Maar als de teksten en vormgeving speels, creatief of commercieel zijn, dan kan een bijzonder CV zeker een pluspunt zijn.

2. De onweerstaanbaarheid van een onderscheidend CV
CV’s zijn vaak oersaai. De meeste mensen houden het op een zwart-wit document, met de onderdelen ‘personalia’, ‘opleiding’ en ‘werkervaring’. Stop er dus gerust kleur, afbeeldingen, cursivering en andere creatieve opmaakmogelijkheden in die het CV kunnen opleuken. Bovendien lijken de meeste CV’s inhoudelijk op elkaar, waardoor je je nauwelijks onderscheidt. Probeer dus precies te communiceren waar jij voor staat en wat je te bieden hebt. Dan springt jouw CV eruit!

3. Gooi oude mythes overboord
Er doen allerlei mythes de ronde over CV’s. Ga na welke ideeën en beperkende overtuigingen jij je gaandeweg je loopbaan eigen hebt gemaakt. Zijn ze waar of zou het ook anders kunnen zijn? Denk aan mythes als:
  • Het beste CV is een standaard CV
  • Al te persoonlijke zaken zijn niet professioneel
  • Je CV moet aansluiten (of aangepast worden) op de vacature
  • Met een gat in je CV heb je echt een probleem
  • Jobhoppen is een slecht iets op je CV
  • Een spannende lay-out geeft de indruk dat het bij jou vooral om het uiterlijk gaat en leidt af van de inhoud

4. Jouw unieke persoon als uitgangspunt
In plaats van bij het schrijven van je CV uit te gaan van een aantal onzekere uitgangspunten (zoals bovenstaande mythes, conventies, de cultuur van de potentiële werkgever, de gewenste invulling van de functie) ga je uit van datgene waar je honderd procent zeker van bent en waar je dus volledig op kunt vertrouwen: jezelf! Maak van je CV een krachtig marketinginstrument dat communiceert wie JIJ bent als persoon, als mens en als waardevolle potentiële kandidaat.

5. Durf uniek te zijn
Blijf jezelf en doe je niet anders voor dan je bent. Niemand is er bij gebaat wanneer jij jezelf minder mooi of anders voordoet dan je bent! Toch zijn we geneigd dit snel te vergeten als we ons op de arbeidsmarkt presenteren. Dan lijkt het ineens belangrijker om aan te tonen dat we vooral erg lijken op de ideale werknemer die toevallig perfect past in het functieprofiel.

6. Bepaal de bouwstenen van je CV
Bepaal de bouwstenen waarmee je invulling geeft aan je CV. Laat alleen die informatie toe die je echt op de voorgrond wilt zetten en waarmee je je merkwaarden en doelstelling duidelijk maakt. Niemand verplicht je om al je werkervaringen chronologisch op te nemen. Er zijn vele mogelijkheden binnen de CV-hoofdstukken ‘toekomst’, ‘persoonlijk’, ‘contact’, ‘werk’, ‘kennis & ontwikkeling’ en ‘maatschappelijke ervaring’. Denk maar eens aan de mogelijke bouwstenen binnen ‘persoonlijk’: samenvatting, levensmotto, toegevoegde waarde, merkwaarden, assessments, hobby’s, vrije tijd, eigenaardigheden, successen, sociale activiteiten...

7. Ontwerp je CV
Bepaal de uiterlijke verschijningsvorm van je CV. Het is een goed idee om CV’s sprekender en kleurrijker te maken, maar het moet geen overkill worden en het moet bij jezelf blijven passen. Bedenk wat je persoonlijke uitstraling en stijlvoorkeur zijn, en richt het CV conform in. Wijk af van het reguliere pad en wees creatief. Gebruik afbeeldingen of foto’s die je verhaal ondersteunen en maak op de juiste wijze gebruik van kleur. Neem een sprekende foto van jezelf op. Zorg ervoor dat je eerste indruk verpletterend is! 

Om een beetje inspiratie te krijgen en je op weg te helpen staan hier 75 cv’s verzameld die op een aparte, originele manier zijn vormgegeven. Verder staan er ook een aantal handige cv sjablonen bij die je zelf in Microsoft Word kunt aanpassen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten